Een “simpele” bestelling

posted in: News/Info | 0

Op zaterdag 2 april besluit ik om twee 32Gb CF-kaartjes aan te schaffen. De vrijdag erop, 8 april, zouden de kaarten goed van pas komen in verband met een video shoot. Tijd zat dus, dacht ik. Bij een webshop selecteer ik het juiste kaartje en plaats er twee in het winkelwagentje. De site geeft aan de kaartjes op voorraad te hebben. Het verzenden van één van de kaartjes zou al gratis zijn, dus er kwamen verder geen kosten bij. Ik rond de bestelling af en betaal met iDeal.

Meteen ontvang ik via mail een orderontvangstbevestiging en een orderbevestiging. Die laatste bevat ook een link om de orderstatus te kunnen inzien. Tot mijn verbazing staat bij de orderstatus dat niet alle producten op voorraad zijn. Blijkbaar maakt de site geen onderscheid in voorraadaantallen en staat alles ‘in het groen’ als er slechts één op voorraad is. Jammer. Wanneer ik voor de zekerheid even bel, krijg ik te horen dat de levertijd slechts een paar dagen zou bedragen.

Op dinsdag 5 april is de melding bij de orderstatus ongewijzigd, dus ik weer bellen. Het kaartje zou die dag nog binnenkomen en er was een kleine kans dat deze dezelfde dag nog samen met het al klaarliggende kaartje kon worden verzonden. Zo niet, dan in ieder geval op woensdag, dus de zending zou op donderdag binnen moeten zijn.

Fijn, precies op tijd dus. Mooi!

De betreffende webshop heeft niet de mogelijkheid om veranderingen in de orderstatus automatisch te mailen, dus als klant die op de hoogte wil blijven, moet je dus iedere keer naar de website om de meldingen te checken.

Woensdag 6 april was de melding anders. Er stond dat het product een dag was vertraagd.

Oei! Nu zou het kaartje wel eens te laat kunnen komen. Jammer.

Op donderdag 7 april was de melding wederom anders. Er stond nu dat de leverdatum onbekend was. Ik weer bellen. De betreffende verkoper vertelt mij dat er over een week weer kaartjes worden verwacht. Daar was ik niet blij mee. Toen ik bestelde was er volgens de website immers voorraad. Ik verzoek de verkopen het reeds klaarliggende kaartje alvast naar me op te sturen. Het zou dan weliswaar te laat komen, maar nog wel op tijd voor een tripje naar Terschelling op 13 april. Het toesturen van 1 van de kaartjes zou sowieso gratis zijn geweest dus extra kosten zou het niet opleveren. Als ik van te voren zou hebben geweten dat de levertijd zo zou kunnen variëren, dan zou ik er meteen twee zendingen van hebben gemaakt en zou, als gevolg daarvan, het kaartje dat wel op voorraad was ruim op tijd zijn geweest voor de shoot van vrijdag 8 april. Nu moest ik dus beide kaartjes missen die vrijdag. Helaas.

De zending werd gesplitst en de ordersgegevens veranderde in 1 product in plaats van 2.

Omdat ik er die vrijdag niet was en het ene kaartje die dag zou aankomen, vraag ik de verkoper of het een envelop of een pakje zou worden. Het werd een envelop. Perfect, want daarvoor hoef ik niet thuis te zijn. Mooi!

Die vrijdag, terwijl ik met de video shoot bezig ben komt er geen envelop. Ook geen briefje van TNT over een mislukte eerste afleverpoging. Via de Track&Trace-info die mij is toegestuurd door middel van de verzendmelding van de webshop, zie ik dat er wel een mislukte afleverpoging had plaatsgevonden. Het was dus toch een pakje en geen envelop. Jammer. En geen briefje! Raar. Zaterdag een tweede poging. Moet ik weer thuisblijven, wat niet de bedoeling was. Gelukkig kwam het pakje voordat ik eigenlijk weg wilden, dus de eerste helft van de bestelling was afgerond.

Iets zat me niet lekker.

De order was afgerond en geleverd. Maar….waar was kaartje nummer 2? Voor de zekerheid op zaterdagmiddag maar weer even gebeld. De betreffende verkoper, natuurlijk niet dezelfde persoon die de zending heeft gesplitst, zag ik het systeem inderdaad het tweede kaartje staat. Gelukkig! Toen ik vroeg naar de levertijd, kreeg ik te horen dat deze onbekend was. Niet “over een week” dus, zoals de andere verkoper aangaf, maar “onbekend”. Dat was weer minder. Dat zou betekenen dat ook het tripje naar Terschelling niet meer haalbaal zou zijn. Dat zou wel heel jammer zijn. Het was de bedoeling daar veel te filmen, dus… Maar ja. Het is wat het is.

Het verhaal is nog niet klaar.

Ik geef aan dat het toch wel lastig is om, bij gebrek aan een automatisch bericht wanneer de orderstatus gewijzigd wordt, deze steeds online te moeten opvragen. “We kunnen nu eenmaal niet iedere klant een mail gaan sturen iedere keer dat er iets wijzigt” is de reactie van de verkoper. Ik geef aan dat dat een bijzonder klantonvriendelijke manier van werken is en dat zoiets natuurlijk niet handmatig moet gebeuren, maar dat op het moment dat iemand de orderstatus wijzigt, het systeem dan ook een mail zou moeten kunnen sturen. Daar had ik volgens de verkoper ook wel weer gelijk in. “Misschien willen klanten zo’n bericht wel helemaal niet ontvangen?” was de vraag van de verkoper. Luister, wanneer ik iets bestel dat op voorraad is, dan verwacht ik dat het de volgende dag wordt afgeleverd, zoals beloofd. Als er dan iets wijzigt, dan wil ik dat weten. Dat leek de verkoper ook wel logisch.

Toen nog het verhaal van het pakje en de envelop. De verkoper geeft aan dat de waarde van het product hoger is dan hetgeen via briefpost mag worden verzonden, dus het werd sowieso een pakje. Daar had de andere verkoper, die een envelop beloofde, het niet over gehad. Raar. Kan gebeuren. Toch?

“Moet het tweede kaartje ook worden verzonden, zodra het binnen is?”, was de vraag van de verkoper. Eehh, ja, natuurlijk. Net als het eerdere kaartje. Maar hoezo? In het systeem bleek het tweede kaartje op “ophalen” te staan. Oh? Wat raar!! Dat was geen probleem, want dat kon snel worden aangepast. Wel kwamen er dan verzendkosten bij. WAT?? Bij het splitsen van een zending worden namelijk extra verzendkosten in rekening gebracht. WAT??? Het kostte even wat tijd om uit te leggen dat het verzenden van slecht 1 kaartje sowieso al gratis was en dat het bovendien in dit geval wel heel raar zou zijn gezien de omstandigheden. Ik kon tenslotte altijd de order kosteloos cancelen en opnieuw een bestelling voor 1 kaartje plaatsen en gratis laten verzenden. Lastig allemaal. Na een aantal minuten was de verkoper erin geslaagd om een notitie in het systeem te zetten over de verzendkosten. Zijn volgende vraag was hoe ik voor het tweede kaartje wilde betalen. WAT?????? Na een verontwaardigde opmerking van mijn kant en na enig zoeken bleek er inderdaad een bepaald bedrag in mijn account aanwezig te zijn dat precies de aanschaf van het tweede kaartje zou moeten dekken. Ja, gek hè???
Iets later ontving ik alsnog de orderontvangstbevestiging en de orderbevestiging voor de tweede helft van de bestelling. Levertijd onbekend. Op dit moment maakt het ook niet zo veel uit want het tripje naar Terschelling gaat helaas niet door. Wanneer volgende week de levertijd nog steeds onbekend is, cancel ik de order en heb ik binnen een paar dagen het bedrag terug op mijn rekening.

The end….